+30 213 0481162 info@ouraniasfera.gr
Select Page

Γιατί εγκαταλείπουμε εύκολα;

by 22 Oct, 2019

Σε αρκετές περιόδους της ζωής μας έχει χρειαστεί να βάλουμε στόχους ώστε να αλλάξουμε κάποιες καταστάσεις ή συνθήκες που μας ενοχλούν, αλλά ακόμη και κάποιες φορές, να έχουμε την επιθυμία να πάμε ένα βήμα ακόμη πιο πάνω Εμάς. Και φυσικά όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν, χρειάζονται ανάλογα λιγότερο ή περισσότερο χρόνο καθώς και λιγότερες ή περισσότερες προσπάθειες και συνεπώς ριζικές αλλαγές εκ των έσω.

Πράγματι χρειάζεται δύναμη, υπομονή και επιμονή στους στόχους που βάζουμε κάθε φορά, όραμα και πίστη προς τον εαυτό μας αν θέλουμε αληθινά να βιώσουμε κάτι τελείως διαφορετικό και καινούργιο στη ζωή μας. Και ας μην ξεχνάμε πως όποιες αλλαγές ονειρευόμαστε, τις σμιλεύουμε ανάλογα τις γνώσεις μας, τις πεποιθήσεις και τις συνθήκες με τις οποίες ωριμάζουμε και ζούμε.

Πόσο όμως στη διαδρομή κάθε μεταμόρφωσης παραμένουμε πιστοί προς το όραμά μας; Πόσο πιστεύουμε στους στόχους μας είτε μικροί είτε μεγάλοι και αν είναι; Που συναντούμε συνήθως δυσκολίες;

Ας δούμε κάποια σύνηθες βήματα που ακολουθούμε ώστε τις περισσότερες φορές να εγκαταλείπουμε τα σχέδια δράσης μας, γυρνώντας ξανά πίσω στη ζώνη ασφαλείας που έχουμε καλά δημιουργήσει και ενισχύσει με φοβίες ή ανασφάλειες που υπάρχουν μέσα μας.

Περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα και σταματάμε τις δράσεις μας.

Η υπομονή προς το αποτέλεσμα και η επιμονή προς το εκάστοτε σχέδιο μας, είναι χρυσός! Χρειάζεται να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που πιστεύουν σε εμάς και να μας ενθαρρύνουν στα βήματά μας, ώστε να έχουμε την απαραίτητη υπομονή και να περιμένουμε τα κατάλληλα αποτελέσματα στον κατάλληλο χρόνο!

Κολλάμε στο παρελθόν και στεκόμαστε σε λάθη που είχαν γίνει.

Πολλές φορές επιμένουμε και αποκτάμε εμμονές με κάποια λάθη ή άστοχες προσπάθειες που μπορεί να είχαν γίνει στο παρελθόν σε κάποια προσπάθεια μας. Ως αποτέλεσμα πετυχαίνουμε να προδιαγράφουμε ήδη την έκβαση του τωρινού μας στόχου. Έτσι μένουμε προσκολλημένοι σε παρελθόντα λάθη, χωρίς να δίνουμε θετική ενέργεια προς το μέλλον.

Εκείνες τις στιγμές χρειάζεται απλά να τονίσουμε στους εαυτούς μας, πως, κάθε νέο εγχείρημα ή επιλογή, δεν έχει καμία σχέση με όποιες προηγούμενες και πως στο παρελθόν δε μπορούμε να παρέμβουμε, μπορούμε όμως να αλλάξουμε το μέλλον μας!

Αντιστεκόμαστε στις αλλαγές και στο καινούργιο που θα έρθει.

Ίσως πολλές φορές να επιθυμούμε κάτι καινούργιο να έρθει στη ζωή μας, όμως μέσα μας βαθιά να μην είμαστε απόλυτα έτοιμοι να στηρίξουμε τη νέα αυτή προσπάθεια ή ακόμη και το αποτέλεσμα. Έτσι υποσυνείδητα υπάρχουν αντιστάσεις και δημιουργούνται πρακτικά και συναισθηματικά εμπόδια, ώστε να παραμείνουμε στην ασφαλή και άνετη ζώνη του γνώριμου, που βασικά είναι όσα ξέρουμε, όσα μπορούμε να διαχειριστούμε και έχουμε συνηθίσει.

Πριν από κάθε στόχο λοιπόν ή πραγμάτωση επιθυμίας, ας ρωτάμε τους εαυτούς μας αν πραγματικά είμαστε έτοιμοι και θέλουμε να προχωρήσουμε! Κάθε αντίσταση προς την ροή των καταστάσεων μόνο άγχος, συναισθηματικό βάρος και καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει!

Φοβόμαστε τις νέες συνθήκες και το μέλλον που ονειρευόμαστε.

Ως άτομα είμαστε εκπαιδευμένοι να λειτουργούμε περισσότερο άνετα κάτω από τις γνωστές και διαχειρίσιμες συνθήκες και σπάνια, ανάλογα τις συνθήκες ζωής και του χαρακτήρα μας, τολμούμε να ρισκάρουμε ή να αλλάξουμε τα κεκτημένα.

Αν όμως επιστρατεύσουμε τη λογική και αντιληφθούμε πως κάθε μέλλον που ονειρευόμαστε το δημιουργούμε Τώρα, τότε το πιο πιθανό είναι να καταλάβουμε πως οι φόβοι που υπάρχουνε μέσα μας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σαμποτάζ προς την αλλαγή!

Επιμένουμε στις αδυναμίες και όχι στις δυνατότητες μας.

Κάθε προσπάθεια αλλαγής και κάθε ένας προσωπικός στόχος, στην ουσία είναι ένα στοίχημα με τους εαυτούς μας ώστε να γίνουμε καλύτεροι και πιο δυνατοί. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις ικανότητες και τα ταλέντα μας, σεμινάρια αυτογνωσίας και θετικής ψυχολογίας, επιμορφωτικά σεμινάρια, μπορούν να είναι κάποια εργαλεία, ώστε να μας βοηθήσουν να εστιάζουμε προς τα θετικά και δυνατά σημεία του εαυτού μας και όχι στις αδυναμίες μας.

Εξάλλου, η εστίαση προς τις αδυναμίες μας, είναι μια υποσυνείδητη τρικλοποδιά που θέτει ο εαυτός μας προς αποφυγήν οποιασδήποτε αλλαγής!

Φοβόμαστε την αποτυχία περισσότερο από την επιθυμία του στόχου.

Όταν βάζουμε έναν στόχο προς υλοποίηση κα ξεκινάμε τη δράση, ας θυμόμαστε πως, μεγαλύτερη σημασία έχει το ταξίδι προς την ολοκλήρωσή του παρά το όποιο αποτέλεσμα.

Μερικές φορές μπορεί το μυαλό να μας μπερδέψει στέλνοντας φοβίες αποτυχίας με αποτέλεσμα να αντλούμε αρκετή ενέργεια θρέφοντας αυτούς τους φόβους. Αν όμως επιμένουμε να βλέπουμε τις υπέροχες εμπειρίες της διαδρομής, αν νιώθουμε πραγματικά ικανοί και βέβαιοι να προχωρήσουμε μπροστά, τότε πολύ πιο γρήγορα μπορούμε να τους αγνοήσουμε και να στρέψουμε ξανά την προσοχή μας στην βαθιά μας επιθυμία!

Συνεχείς πιέσεις από το οικείο περιβάλλον.

Εμείς θέλουμε να υλοποιήσουμε μια επιθυμία ή να κάνουμε μια βαθιά αλλαγή. Και δουλεύουμε με τον εαυτό μας καθημερινά ώστε να πετύχουμε. Τι γίνεται όμως όταν το κοντινό μας περιβάλλον αρνείται την δική μας επιθυμία ή δε συμφωνεί με την επιθυμητή μου αλλαγή; Το πιο πιθανό είναι συνεχώς να τονίζει τα όποια αρνητικά στοιχεία, να θυμίζει αποτυχίες ίσως του παρελθόντος, να προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μας αλλού κ.ο.κ.

Εδώ χρειάζεται από εμάς πειθαρχία προς την δική μας επιθυμία κα προσήλωση στους στόχους μας ,αφήνοντας τις εξωτερικές φωνές έξω από τη ζώνη δράσης μας ώστε να μην επιτρέπουμε να μας επηρεάζουν. Εστιάζουμε στην δική μας δύναμη και αυτοκυριαρχία!

Εξαντλούμε τον εαυτό μας γιατί πιστεύουμε πως η αλλαγή θέλει κόπο.

Πρόγραμμα, πειθαρχία και επιμονή είναι τα βασικά συστατικά προς την υλοποίηση ενός στόχου και μιας αλλαγής πορείας. Μαζί με την αγάπη προς τον εαυτό μας και την φροντίδα των αναγκών μας.

Όλες οι πεποιθήσεις και οι αντιλήψεις του περιβάλλοντος μας που πέρασαν μέσα στο υποσυνείδητο ως πιστεύω περί κόπου, θυσιών και σκληρής δουλειάς, είναι καιρός να διαγραφούν και να ξεκινούμε να οραματιζόμαστε πως το σωστό αποτέλεσμα θέλει απλά τον σωστό Τρόπο και όχι Κόπο!

Επιμέλεια: Ελένη Πιππή -Σύμβουλος αυτογνωσίας, Ολιστική θεραπεύτρια

Pin It on Pinterest

Share This